A növényi alapú édesítőszer 100%-ban xilitet, ismertebb nevén nyírfacukrot tartalmaz. A xilit egy öt szénatomos cukoralkohol. Ízre, állagra hasonlít a kristálycukorra, de az energiatartalma és a szénhidráttartalma lényegesen kevesebb nála.
Mai ajánlatunk: 1 kg Xilit, növényi alapú természetes édesítőszer 1.890 Ft-ért!
A xilitet a 19. században francia és német tudósok fedezték fel, és a 20. század második felében terjedt el világszerte. Ma már egy megkerülhetetlen természetes cukorpótló. A xilit természetes formában is megtalálható a növényekben, sőt az ember szervezete is előállítja, naponta körülbelül 15 mg-ot .
Mennyire édes a xilit?
A xilit mintegy 80-100 százalék olyan édes, mint a hagyományos cukor (szacharóz), de ez sok esetben egyénfüggő, vannak akik lényegesen édesebbnek érzik.
Hogyan készül az xilit (nyírfacukor)?
A xilitet manapság fából vagy kukoricacsutkából állítják elő ipari méretekben, de gyakorlatilag bármilyen cellulóz tartalmú növényből előállítható.
A xilit fa alapanyagból készül, döntő részt nyírfából és egy kevés bükkfát használnak fel az előállítása során. A fa alapanyag biztosíték a legmagasabb minőség eléréséhez a nyírfacukor gyártása során. Fa alapanyagú gyártás nincsen Kínában, így nem lehetséges, hogy bizonytalan eredetű xilit (nyírfacukor) jusson el a fogyasztókhoz. A fa alapanyag természetesen a génmanipuláció-mentességre is garancia, hiszen a kukoricával ellentétben a fák mentesek a génmanipulációtól. A termék az Európai Unióban készül.
Mi az előnye a xilitnek?
- Az xilit energiatartalma 240 kcal 100 grammban. Szénhidrát tartalma 75%-kal kevesebb mint a cukoré.
- A xilit glikémiás indexe mindössze 7.
- Mivel a xilit az emberi szervezetből nem vált ki inzulin választ ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
- A szájban és a testben lévő baktériumok és gombák nem tudják lebontani, ezért fogszuvasodást sem okoz és Candida diéta esetén is fogyasztható.
Milyen mellékhatásai vannak a xilitnek?
A lakosság 10-15%-a érzékeny a cukoralkoholokra, túlzott fogyasztás esetén hasmenés jelentkezik. Ilyen esetben kisadagokkal kell a szervezetet hozzászoktatni. Nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású!
Édesíts velem!