Disznóvágás Monoron – igazi disznótoros ebéd vár Rád és pincelátogatás lehetősége!
- Időpont 2018.02.17. és 24.
- Ajánljuk baráti társaságoknak, családoknak, cégeknek csapatépítéshez
- Idegenvezetővel
- Kötelezően fizetendő a buszon: 6500 Ft disznótoros ebéd
- Fakultatív borkóstolás 2000 Ft
- Indulás Budapestről: Szombat reggel, Budapestről 7:00-kor
- Érkezés a disznóvágás helyszínére, Monorra, a Strázsa hegyhez kb. 8:00 óra körül
A közép-és idősebb korosztályként, főleg, ha vidéken nőttünk fel, vagy nagyszüleink vidéken élnek/éltek, vannak emlékeink, illetve részt vehettünk igazi, falusi disznóvágáson. Mikor hajnalban már kint sertepertél, készülődik a ház apraja-nagyja. A böllér már javában feni a késeit, az asszonyok már sütik a pogácsát, a férfiak pedig készülődnek a malac bökésére. Van, ki kicsit félénkebb lévén, néhány lélekmelegítővel feltüzelve magát, bátorságát összegyűjtve indul az ól felé.
A 180 hektáron elhelyezkedő Monori Pincefaluban mintegy 960 pince található összefüggő pincefaluban, amely nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló. Ezen a rendkívüli helyen adhatjuk át magunkat a gyermekkori emlékeknek.
Téli időszakban nemcsak a baráti társaságok kedvelt programja a disznóvágás, különleges csapatépítő program is lehet, ahol együtt ízesíthetjük, gyúrhatjuk a kolbászhúst és tölthetjük, majd kóstolhatjuk meg a saját készítésű hurkát-kolbászt!
Disznóvágás programunk menete, tartalma:
Megérkezünk reggel, és mi mással, ha nem fogadó pálinkával várnak Bennünket, mely mellé hagyományosan zsíros deszka, pogácsa dukál. Aki nem kedveli, vagy nem akarja pálinkával nyitni a napot, annak forralt borral, teával kedveskednek a vendéglátók.
Ezután következik a disznó leszúrása, feldolgozása együtt, mely természetesen nem kötelező – disznó szétbontása, pörkölés, tisztítás, hurka-kolbász bekeverése, ízesítése, töltése.
Tízóraira már a jól megérdemelt munka vagy egyéb program után megkóstoljuk a sült vért, majd leöblítjük forralt borral vagy teával.
Az ebéd már igazi disznótoros lesz: orjaleves, sült kolbász-hurka, sült húsok, tepsis burgonya, párolt káposzta, savanyúság, mellé házi szörpök, bor, szóda, víz és ebéd után kávé.
Ezután a bőséges ebéd után, kellemesen elfáradva és eltelve szállunk fel az autóbuszra késő délután, és hazafelé még mindig a szánkban érezzük a friss, néhányunk keze által is elkészített, mennyei finomságú toros ízeit. Érkezés Budapestre 17:30 óra körül.
Kapcsolódj ki velem!